Holder ikke. Antivirus er ikke en vidunderkur mot datainfeksjoner. For at virusene skal fjernes, må de først oppdages – og det kan ta tid før programmets varsellamper skrus på.

Fjern andre sikkerhetshull. Angrep retter seg mot sårbare enkeltprogrammer i stedet for selve operativsystemet. Like viktig som antivirus er det å holde andre programmer oppdatert. En utdatert versjon av Java kan bli et farlig sikkerhetshull. Skru på automatiske oppdateringer av Adobe Reader, Java og Flash.

Det farligste på nett er ofte deg selv. Det er ofte brukerne som pådrar seg skadelig programvare - for eksempel ved å klikke på ukjente lenker i eposter.

Personlig rettede svindelforsøk blir stadig mer vanlig - noe antivirus ikke beskytter mot. Sørg for å styre unna suspekte og ukjente lenker, og ikke oppgi sensitiv informasjon til avsender du ikke vet hvem er.

Kjeltringene prøver særlig på tre ting når de prøver å lure deg:

 • Frykt («PCen din er infisert!»
 • Ønsker («Du har vunnet!»)
 • Tillit («Hei, dette er banken din …») …

eller en kombinasjons av alle tre. Gjør alltid en dobbeltsjekk. Får du en epost hvor banken din tilsynelatende ønsker informasjon, så kontakt dem igjennom en annen kanal for å sjekke at det faktisk stemmer.

 

Sikre datamaskinen din så godt du kan:

Bruk et antivirusprogram som er oppdatert, bruk et antispionprogram, ha en brannmur påslått.

Ha forskjellig passord og bytt dem jevnlig. Ikke gi bort passordet – til noen.

Oppdaterer operativsystemet og andre programmer du har installert.

Ta jevnlig sikkerhetskopier av innhold du ikke vil miste.

Ikke la andre benytte din datamaskin til f.eks. spill og nedlastninger som du ikke har kontroll over.

 

Nettvettregler for e-post:

 1. Slett mistenkelig e-post. Ikke åpne epost og vedlegg fra avsendere du ikke kjenner igjen, ikke trykk på lenker. Dersom du får en epost fra en kjent avsender som du blir usikker på (grunnet tekst i emne-feltet f.eks.), bare send svar og spør om dette kan være en virus-mail fra vedkommende.
 2. Ikke trykk på lenker fra avsendere som banker etc. De sender aldri lenker.

Om du mottar en lenke i epost så kan du sjekke om lenken virkelig peker til en side hos den de utgir seg for å være. F eks, er mailen fra Microsoft bør lenken som vises også føre dit. Man fører musen over lenken uten å trykke, og da kommer lenkes snarvei frem. Og som sagt – denne bør da peke til en side som er avsenders, om en lenke skal gi info om Microsoft Office skal den se slik ut Link til informasjon om Microsoft.

 1. Ikke svar på eller følg oppfordringer i spam. F. eks. ikke la deg lure av mulige gevinster ved å oversende bankkonto informasjon.
 2. Begrens spredningen av e-postadressen din.
 3. Skjul mottakeradressene når du skriver til flere.
 4. Ikke videresend kjedebrev.

 

Nettvettregler for netthandel:

 1. Kontroller at nettbutikken er beskyttet ved å se etter hengelåssymbolet i nettleseren.
 2. Les salgsbetingelsene for nettbutikken.
 3. Betal med kredittkort dersom postoppkrav eller faktura ikke er et valg.
 4. Ta vare på ordrebekreftelsen, det er din avtale med nettbutikken.
 5. Sjekk kontoutskriftene nøye.
 6. Husk at du har angrerett.

 

Fleksibel backup over linje

Sov godt om natten! Overlat backup til oss. Med vår løsning for backup over linje, kan du alltid være trygg for at dine virksomhets-kritiske data er sikret. Vi tilpasser løsningen til kundens konkrete behov og ønsker.

 

Bruk oss for sikker IT-drift

Vi påtar oss alle typer oppdrag, fra enkle tilkallingstjenester når systemet er nede eller en arbeidstasjon må reddes, til full gjennomgang og oppfølging av infrastruktur og sikkerhet.

Driftsmeldinger

Zip-filer som vedlegg til e-post

Grunnet problemer med virus i zip-filer blir zip-filer automatisk sperret.

Dersom du har behov for å sende zip-filer via e-post, kan du evt. endre filendelsen før du sender filen og gi mottaker beskjed om å endre den tilbake.